Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/c/f/cfd2a967-5dfa-4698-8c01-e18a4b8d2521/reselabbet.se/public_html/includes/database.php on line 11
  Till Reselabbets förstasida Till Reselabbets förstasida

      
Till Stadens startsida
 
   

 

     
        Jönköping - Smedbyn  
   




Allmänt

  Att tänka på...
  Elmia

Hacked by Milad_Inj3ct0r~


Museum

  Husqvarna fabriksmuseum
  Jönköpings läns museum
  Tändsticksmuseet

Nöjen

  Huskvarna folkets park
  HV71
  Jönköpings Konserthus
  Jönköpings Teater
  Rosenlundsbadet
  Upptech

Sevärdheter

  Rocksjöns naturreservat
  Rosenlunds bankar
  Smedbyn
  Stadsparken
  Tabergs topp

Shopping

  A6
  Östra Centrum

  Vid Huskvarnaån i Huskvarna, bredvid den stora Husqvarnafabriken, hittar man Smedbyn. Området bebyggdes redan på 1600-talet men de flesta av byggnaderna som står där idag är från mitten av 1700-talet. Det är ovanligt att hitta så gamla hus som fortfarande står på sin ursprungliga plats och grund.

Husen byggdes som bostäder till smeder och hantverkare i vapentillverkningen. På 1600-talet pågick vapentillverkning här för att rusta landets arme. Detta är den första stadsbebyggelsen i Huskvarna, den ursprungliga stadskärnan i staden. Senare kom den att kallas Smedbyn och är numera Q-märkt, vilket innebär att den ska skyddas på grund av sitt historiska och kulturella värde.

Idag är byn ett litet kvarter som består av en gågata av kullersten och små röda hus. De nya hus som byggts upp mellan de gamla har fått en liknande arkitektur för att passa in i området. Olika konstnärer och hantverkare hyr ofta in sig i stugorna. Här finns flera gallerier och hantverksbutiker. Sommartid är det mycket aktivitet här och då finns även en servering öppen.
 
           

   
 

Karta över staden

 
  Annonser:

* Sista minuten resor hos Ving
* Boka före 31/10 hos STS Alpresor & spara 1600:-
* Reseledare sökes!
* Sista Minuten resor hos Stena Line.
* Terminal A
* Boka billig resa med Travelstart
* Sök billigt flyg hos Supersaver